Kamiza

El Kamiza, que literalment significa “seient de l’esperit” és el lloc principal d’un Dojo japonès així com de les cases tradicionals japoneses.
Kami és el terme que descriu a les diferents deïtats del Shinto, la religió nativa japonesa. Així doncs, Kamiza és el lloc on resideixen els Kami.
El Kamiza és doncs un petit temple usat per servir de lloc de reverència, puresa i respecte. A les cases representa la veneració i el respecte als avantpassats. En els dojo d’arts marcials, representa el respecte a l’herència marcial i homenatja a l’actual Sôke o Gran Maestro de l’art marcial en qüestió així com als anteriors a ell.
Encara que el Kamiza estigui format principalment per elements Shintoístes no cal buscar cap significació religiosa en ell, sinó més aviat cal pensar que és una icona cultural.

Quan meditem davant d’ell i ho reverenciem amb la nostra salutació, no estem resant a cap déu ni practicant cap religió sinó únicament mostrant respecte a la nostra tradició i a la nostra herència marcial. Pot ser que algun occidental tingui alguna dificultat a assimilar aquesta idea en realitzar les reverències i rituals davant del Kamiza, no obstant això, el seguir una Via tradicional requereix una ment oberta. La reverència cap al Kamiza és un recordatori d’una obligació que hem pres voluntàriament.