L’escola Kobayashi

Té l’origen de la creació de l’acadèmia una trobada, aquella d’André Cognard i Kobayashi Hirokazu Sensei (1929-1998), deixeble de Ueshiba Morihei (1883-1969).

L’Acadèmia Autònoma de Aikido Kobayashi Hirokazu (3aKH) es va crear l’any 1982 per André Cognard sobre la proposició de Kobayashi Soshu el seu mestre. És una associació llei 1901 en la que s’ha fixat com objectiu desenvolupar l’Aikido segons els principis ensenyats per Kobayashi Sensei. Aquests principis són el respecte del individu, la tolerància i la benevolència.

3aKH és una escola tradicional que representa l’origen de la creació de nombrosos Dojo a França i de diverses acadèmies a l’estranger. Forma mestres ensenyar-vos la seva disciplina.

3aKH és reconeguda com « Associació d’amistat franco-japonesa » per l’ambaixada del Japó. El ministre d’afers  estrangers del Japó va premiar a André Cognard el novembre 2016.

3aKH sorgeix de Kokusai Aikido Kenshukai Kobayashi Hirokazu Ha, una escola creada al nivell internacional l’any 1998 missió del qual la vocació és de difondre i de desenvolupar l’Aikido de Kobayashi Soshu, així com la d’aikishintaiso.

Des de 2012, la Dai Nippon Butoku Kai reconeix el Kobayashi Ryu Aikido com Budo Oficial incloent André Cognard nomenat So-Shihan i Soke  l’any 2015. Rep igualment el títol de Hanshi Samourai lliurat per SAR Príncep Higashi Fushimi Jigo.

Entrevista que se li va fer a André Cognard l’any 2013 pel diari digital Aikido en linea.

Un dels propòsits de la nostra discussió d’avui és realitzar una aproximació a Hirokazu Kobayashi Sensei, que era un dels grans shihan de la postguerra, i que no és tan conegut com uns altres fora del corrent principal de l’Aikido. Crec que la raó que molts no estiguin familiaritzats amb Hirokazu Kobayashi Sensei es deriva de la política i, probablement, del fet que ell vivia en Osaka i no a Tòquio.

-Anem a parlar de la seva primera reunió amb Kobayashi Sensei, què el va impressionar més sobre ell i com això determina la seva carrera en l’Aikido?
Cognard Sensei: “Jo era poc més que un nen salvatge. Volia fer arts marcials molt jove, molt, molt primerenc. I els meus pares no estaven d’acord. Va ser molt complicat. No hi havia dojos, el primer dojo estava lluny, a 50 km de casa. Simplement no era possible. Vaig haver d’insistir moltíssim per començar.
Vaig començar Aikido sota el CCPA. El CCPA va ser l’Associació Culturelle Française d’Aikido(l’Organització Cultural Francesa d’Aikido); que era el grup de Nobuyoshi Tamura Sensei a França. En aquest moment, el grup d’ André Nocquet Sensei era el grup oficial a França. Ells estaven afiliats a la FFJDA. El grup de Tamura Sensei era qui representava l’Aikikai, però no era oficialment reconegut a França. Vaig començar en aquest grup. I vaig conèixer a Tamura Sensei. Vaig tenir la sort d’estar en un dojo on el mestre va convidar a Tamura Sensei i Noro Sensei alternativament. Els vam veure amb freqüència en el dojo. Aquí és on vaig començar. També vaig practicar amb Masamichi Noro Sensei a París. Quan era adolescent, vaig adquirir l’hàbit d’anar a París. I gràcies a Noro Sensei, també vaig conèixer a Katsuai Asai Sensei, que havia recalat a París; eren bons amics. Sovint estaven els dos junts. I allí estava entrenant tot el dia.
És difícil no criticar, però en aquest moment l’atmosfera en els grups no era bona, hi havia molta rivalitat.”
-A causa de la política?
“Sí, bàsicament a causa de la política. En el meu grup, se’ns va dir que la federació era l’enemic, i no havíem d’anar allí. Ens vam veure obligats a triar entre professors. Havíem de triar, en l’acte. Quan eres un principiant, era una mica confús.
La meva curiositat em va empènyer a anar a veure a Hiroo Mochizuki Sensei (fill de Minoru Mochizuki Sensei). Ja vivia a França; vaig practicar una mica amb ell. I llavors vaig arribar a un punt en què no estava satisfet. Estava fent judo i karate, i havia començat a fer kendo de debò. Però no estava satisfet; hi havia alguna cosa que no podia entendre. Es parlava de l’harmonia, etc., i veia rivalitat. Així que gairebé em vaig decidir a deixar de practicar. Tenia 19 anys, i un dia que estava buscant-me a mi mateix en el mirall, em vaig decidir: “Ara has de trobar el teu mestre o deixar-ho.”
Jo no sé on anava a trobar aquest mestre, així que vaig pensar en André Nocquet. Jo no ho el coneixia, però vaig pensar: “Tal vegada ell té alguna cosa, ja que tots estan d’acord a criticar-l’ho. No compleix amb les seves expectatives, però tots estan d’acord a atacar-l’ho. Així que tal vegada això és el que estic buscant”. Em vaig mudar a París per a dos o tres mesos i vaig anar al seu dojo pensant en veure’l. En aquell moment, el seu dojo estava en la Rue Servanen Boulogne-Billancourt, una comuna en els suburbis de l’oest de París. Ja no existeix. Vaig començar a practicar amb ell. Era el mateix aikido que havia estat fent en altres llocs. No vaig poder veure una gran diferència i em vaig preguntar per què hi havia tanta crítica cap a ell. Jo no podia entendre-ho. Després de dos mesos vaig pensar que això és suficient. És el mateix.
Finalment, em vaig decidir a deixar de practicar l’aikido. És per això que jo havia anat a París, així que vaig agafar tot el que tenia, ho vaig posar en el meu cotxe i me’n vaig anar. A la carretera, vaig pensar “no és just, no estàs sent honest amb Nocquet Sensei; no l’hi estàs dient”. Així que em vaig donar la volta, vaig anar al dojo i vaig esperar fins que la classe acabés. Li vaig dir, “Nocquet Sensei, he decidit deixar el Aikido.” Li vaig dir: “He vingut a tu perquè no et coneixia, i no estava satisfet.” Tenia el pèl molt curt en aquell moment. Es veia molt preocupat. Així era ell. Es va fregar el cap. Després va dir: “Escolta, hi ha un dojo en la piscina en Boulogne; demà anirà un mestre. Es diu Kobayashi, que és vuitè dan. Has d’anar i veure’l, hauria d’agradar-te”.

Jo mai havia sentit el nom Kobayashi. Vuitè Dan era un rang molt alt en aquest moment. Tamura Sensei i Noro Sensei no eren 8è dan; eren 6è Dan. I estàvem constantment escoltant que Tamura Sensei era l’únic. O-Sensei tenia un sol deixeble, el seu fill espiritual, calia anar a través d’ell o no s’arribava a cap part en l’Aikido. Escoltàvem això tot el temps, i per això vaig pensar que era estrany. Vaig pensar, hi ha dues opcions, o bé Kobayashi és un impostor, o m’han mentit durant anys. Així que necessitava saber-ho. Vaig anar allí i quan vaig arribar va succeir de manera molt senzilla. Els mestres que havia conegut meditaven cap a nosaltres. Quan Sensei va arribar al matalasset va meditar enfront del kamiza. I només amb veure’l caminar, moure’s, vaig començar a suar i els meus batecs es van accelerar, era una emoció forta. No es veia com si estigués caminant sinó lliscant. Semblava que anés sobre les rodes. Com si no hagués de moure els peus. Com si fós una estàtua de vol sense motor. Es va asseure al kamiza, va començar la meditació, es va tornar cap a nosaltres, i es va inclinar. Quan es va posar dempeus i vaig veure la seva cara, vaig pensar que el coneixia. El seu rostre semblava tan familiar. La meva primera reacció va ser: “No és japonès!” Vaig raonar amb mi mateix: “Per descomptat que és japonès”. Es va posar dempeus i va fer misogi. Era la primera vegada que ho vèiem. Et mostraré més endavant el que va fer, encara ho faig. Ningú sabia el que estava fent. Tots nosaltres estàvem perduts. Llavors es va detenir. Ell em va dir que vingués, i em va donar un senyal, immediatament, directament.
En aquest moment, la gent tenia por d’ell perquè tenia aquesta mirada, tall de pèl militar, un bigoti elegant. Era molt agradable, però la gent tenia por d’ell a causa del seu aspecte. Ensenyava tècniques, però una mica com O-Sensei. Feia nikyo, irimi, shihonage, yokoirimi, etc. Després es parava en una cantonada, cadascún treballava el seu, i amb molt poques correcions. Un munt de gent estava bastant espantada. Després d’un temps, va canviar molt. Somreia molt, el seu cabell va créixer i tothom va pensar que era molt agradable. Però era ambdues coses. Ell era molt amable amb la gent, en general, en públic, etc., però com un mestre, en una relació estreta, era molt exigent.”

-Qui l’havia convidat a aquest seminari?
“André Nocquet el va convidar. André Nocquet el va convidar en els primers temps. Els primers seminaris van ser en 1971, 1972, en La Baule i André Nocquet va estar darrere d’ells.”
-Em pregunto com Nocquet va saber de Kobayashi Sensei.
“Crec que es van reunir a Japó. Estic gairebé segur. A Tòquio, i Nocquet Sensei va ser a Osaka per veure a Kobayashi Sensei. Això és el que he sentit sobre el tema.”
-Havia trobat el seu mestre?
“Sí, va ser obvi immediatament per a mi.”
-Des d’un punt de vista pràctic de formació com va canviar la seva vida?
“Al final del seminari em vaig emocionar, per diverses raons. En primer lloc, perquè ell em va cridar, encara que hi havia un centenar de persones. Em va semblar tan increïble. Semblava que era la resposta al meu somni, la meva cerca del meu mestre… . així que estava encantat. Però també va haver-hi alguna cosa que em va sorprendre. Quan eres Uke en general queia perquè era dolorós, perquè un es veia obligat a caure. Immediatament em va fer un nikyo i un irimi. Això és el primer que em va fer. PAM! PAM! I jo no podia entendre-ho. No podia entendre-ho, estava al terra i després suspès horitzontalment en l’aire, un metre per sobre del terra. No sentia dolor, no en sentia gens. Aquest era el seu Aikido. I em va sorprendre molt. Va ser increïble! Era una altra classe d’Aikido.
Vaig anar a veure’l al final de la classe, hi havia un intèrpret i li va demanar que traduís. Jo estava entusiasmat: “És increïble, meravellós, em diu el que haig de fer i ho faré”. Ell va escoltar, em va mirar i va dir “pfff” i es va anar.
I aquest va ser el començament d’alguna cosa molt dura. Jo havia posat la meva ment a estar en totes els llocs als quals acudís a Europa. I ho vaig fer. Però mai em veia, excepte quan era uke, perquè jo era uke. Però fora del matalasset, jo no existia. Fins el dia que em va assenyalar al final de la classe. Va fer un senyal, hop, i jo el vaig seguir. Després em va portar a un restaurant, ens seiem i comencem a parlar en un japonès que no entenia en absolut.”
-Quina edat tenia?
“Jo tenia 19 anys quan el vaig conèixer. Va parlar japonès durant hores i hores i hores. A poc a poc, vaig comprendre i a poc a poc vaig començar a parlar. Mai vaig estudiar japonès. Mai vaig estudiar una paraula perquè mai he tingut temps. Estava tan atrapat treballant amb ell que ni tan sols tenia temps per aprendre. Em va dir: “Ara has de venir a Japó.” Així que vaig ser a Japó. La primera vegada em vaig quedar tres mesos. Quan vaig tornar em va dir que no necessitava més un intèrpret: “Tu tradueixes.” “Però Sensei, no sóc capaç de traduir” “Intuïció.. Si no entens intuïtivament, mai vas a entendre gens. Si entens intuïtivament fins i tot si t’equivoques et van a entendre. Si no entens intuïtivament, pots traduir com vulguis, que no et van a entendre “.
Sempre era així. Necessites sentir, intuir, sentir, intuir. Aquest va anar realment el seu punt de vista sobre la transmissió.”
-I a Japó vas començar a estudiar japonès de debò.
“Mai vaig estudiar japonès.”
-Mai?
“Mai. Em parlava, igual que la meva mare em parlava en francès. Em parlava, i això és tot.”
-Mai vas estudiar ortografia?
“Gens. Mai vaig estudiar… . Una mica katakana i hiragana i alguns kanji. Ell em parlava; això és tot. Al principi, utilitzava una gran quantitat d’Osaka-ben, el dialecte d’Osaka, però jo no ho sabia. Quan estava amb gent d’altres àrees, no entenia el que volien. reien i em deien: “No, això és Osaka-ben.” Després, m’ho van explicar, però em va prendre una mica de temps.”
-Hi havia altres europeus en el dojo?
“No, en aquest moment no.”
-Va ser el Buikukai?
“Sí, era el Buikukai. Allí estava el Centre de Budo, i el Showacho dojo però la majoria dels entrenaments es duia a terme a les universitats.”
-Quan vas ser a Japó ja tenies diversos dojos a França i Itàlia?
“Quan vaig començar a anar a Japó havia començat a ensenyar a Itàlia, però no tenia un dojo, no tenia un grup a Itàlia encara. Vaig ensenyar en els dojos d’altres organitzacions. A França, no obstant això, sí que havia obert diversos dojos. Tenia un caràcter fort així que era bastant hiperactivo. Vaig fer un munt de coses.”
-Ell va començar a anar als dojos del seu grup, en exclusiva, o també anava a uns altres?
“Ell no només anava als meus dojos, gràcies a Déu. En 1977, un dia quan estàvem junts, em va preguntar alguna cosa i va dir, “De debò vols fer Aikido?” Vaig sentir que això és tot el que estava fent, així que estava sorprès per la seva pregunta. Li vaig respondre: “Per descomptat, Sensei, jo realment vull fer aikido.” “A partir d’ara, et convertiràs en un professional.” Aquest era el seu punt de vista. Si és el teu mitjà de vida, realment treballes i et compromets. Ell també tenia un altre punt de vista: per ser un bon professional necessitar tenir “gana”. En aquest moment, a França, sabia que seria impossible, que era terrible, no hi havia professionals. Crec que ell sabia que ho faria de totes maneres. Realment va ser una odissea.
En 1981, em va dir: “Mira, si realment vols desenvolupar el meu Aikido, jo crec que cal deixar el sistema federal. No va si pot ser dins del sistema federal. Tenen una visió esportiva i cal adoptar un punt de vista tradicional: un dojo, un mestre i deixebles. Les persones no han de parlar entre ells per saber què fer”. El va dir:” Si vols, et vaig a donar algunes pautes, però cal crear alguna cosa independent”. Després, en 1981, li vaig dir que sí. Vaig tenir 5 dojos que constantment atenia, incloent un molt gran a Lió, on hi havia al voltant de 180 persones. Així que li vaig dir que sí, ho crearé, però abans necessito mestres qualificats. El primer que vaig crear va ser una escola de formació de professors que encara existeix. Vaig portar als estudiants de més edat i treballem el que havíem de treballar per entrenar de forma eficient a mestres. En 1982, es va registrar oficialment l’Acadèmia Autónome d’Aikido (Acadèmia Independent de Aikido) coneguda com 3A. Això ens converteix en la més antiga organització de Aikido a França fins avui.
Aquesta entrevista serà publicada en Anglès pel que podria explicar la dinàmica de les organitzacions franceses? En aquest moment estava el Aikido en la federació de judo? Quan vostè es va convertir en independent, independent de què?
Fins a 1972, crec que la federació oficial va ser la FFJDA. Tal vegada per una mica més de temps, no puc recordar exactament. Després estava la UNA, la Unió Nationale d’Aikido (Unió Nacional de Aikido). Va haver-hi un intent d’unificar a Tamura Sensei, Nocquet Sensei, i les escoles de Mochizuchi Sensei que va fracassar després d’uns mesos. Era 1975. Record molt bé que va donar lloc a una ruptura molt ràpida. Mentrestant, el grup de TamuraSensei va ser aprovat oficialment. Aquest va ser un dels desenvolupaments.
El grup de Nocquet Sensei va passar a la clandestinitat, a la il·legitimitat. Quant a Mochizuki Sensei, crec que havia perdut tota esperança respecte al món del Aikido i havia avançat en el seu propi camí. No sé com era el nom de la federació en aquest moment.
Així que em vaig anar de la federació oficial per crear 3A. No va ser fàcil. Les meves intencions van ser mal interpretades i em van criticar i van atacar. Però jo seguia el meu camí, el que Kobayashi Sensei em va mostrar. No m’importava el que els altres pensessin d’ell en aquest moment. No estava interessat al punt de vista. Només estava interessat al seu.”
-Sé que després va haver-hi diplomes estatals. Això va ser abans … .
“Jo ja tenia un diploma d’Estat. Era un instructor certificat des de l’any 1975. En aquest moment hi havia tres nivells, vaig tenir el tercer nivell com a professor de judo, aikido, karate, amb una opció de Aikido. Ho vaig aconseguir al setembre de 1975.”
-Tenia el dret d’ensenyar aikido professionalment.
“Sí, exactament.”
-És per a tota la vida?
“Sí. És un diploma d’Estat, un títol professional.”
-Així que va crear l’Acadèmia de AikidoIndependent seguint el suggeriment del seu mestre.
“Sí. No era una ordre. Ell sempre va ser molt acurat de no constreñirnos. Però ens animava. En realitat em va ajudar molt. Per exemple, la creació de fulles de treball per als exàmens de rang. El llistat de les tècniques dels diferents nivells kyu. Va estar involucrat en el nostre desenvolupament … .”
-Ell era d’Osaka.
“Sí.”
-Són experts en negocis, no és així? És una ciutat de comerciants. Tal vegada tenia algun coneixement… .
“És possible, però a nivell personal mai va estar interessat en els diners. Si organitzem un examen, ens cobrava una petita quota, però mai ens demanava una part. Els diners es quedava en el grup. Mai va tenir gens. Era molt especial, diferent. Quan venia a donar un seminari, intentàvem determinar una tarifa, però mai decidia gens. Em deia: “Tot depèn de tu, fes el que vulguis.” Ja sigui que li hagués donat 500 euros o 5000 … em deia gràcies, moltes gràcies. No era el seu problema, de debò. Referent a això era molt lliure. Va ser molt sorprenent.
A França, des del punt de vista japonès, estava Tamura Sensei, Noro Sensei a París, i TadaSensei a Itàlia. Vas crear una organització independent a la qual anava un mestre japonès, i sense dir gens al Hombu Dojo. Va crear problemes?
Sí, va crear problemes amb el Hombu Dojo, no per a mi, sinó per Kobayashi Sensei. La seva posició era que les persones eren lliures d’ensenyar on volien. Deia: “El Hombu Dojo no era la voluntat d’O-Sensei. El Hombu Dojo va ser independent de la voluntat d’O-Sensei. O-Sensei no es va oposar a ell, ja que era el seu fill. Però O Sensei realment no estava d’acord. I O Sensei sempre va considerar que un tenia la llibertat d’ensenyar. Així que com sóc abans de res un estudiant d’O Sensei, no estic interessat en el que pensa el Hombu Dojo “.
A Japó, per lleialtat cap a la família Ueshiba, a Japó i els principis japonesos, llebava a cap exàmens pel Aikikai. Però tenia molt poc contacte, contacte real. Em deia: “Aquesta és l’expressió de la meva lleialtat indirecta cap a O-Sensei i la família Ueshiba. Però a part d’això, jo no responc davant ningú. Faig el que faig perquè O-Sensei l’hagués fet així, hauria pensat d’aquesta manera”. I ell em va animar a fer el mateix. Aquesta és la raó, sobretot a França, en realitat només a França, per la qual no tinc una bona reputació. La gent pensa que perquè no estic dins del sistema no sóc seriós. Però és el sistema francès el que no és seriós.
He capacitat mestres en diferents organitzacions, a Itàlia, a Suïssa, a Alemanya. He entrenat persones en l’Índia, Indonèsia, i en altres parts, a tot arreu, però a França argumenten, això és França. França i els francesos.”
-Crec que França és el país on hi ha el major nombre de practicants de Aikido.
“Això he sentit.”
-Més que Japó, més que els Estats Units. Però oficialment el govern controla tot. Un americà, no podria ensenyar Aikido a França.
“No, no sense un diploma d’Estat francès.
Encara que existeix aquesta restricció, un país de grandària mitjana és el que té més practicants! Quin és la teva opinió sobre aquest tema?
En primer lloc, crec que les estadístiques franceses són exagerades. Crec que són molt exagerades.”
-Molt?
Francament, crec que sí. Fa uns anys es van anunciar 20 o 25 mil practicants. De sobte es va pujar a 30, 40, 60,000. Crec que és molt exagerat. No sé quins són les seves fonts, però realment m’agradaria saber d’on ve la informació. Realment m’agradaria saber, jo no els creo. Si haguéssim desenvolupat classes per a nens en la guarderia com en el judo, llavors jo ho entendria. Estadísticament, els nombres de judo van augmentar dramàticament perquè els pares que no sabien què fer amb els seus fills els registraven en aquestes classes. Però aquest no és el cas del Aikido. Així que no veig com, o em vaig perdre part de la història, aquest nombre nucli podria haver-se duplicat o triplicat. Poso en dubte les estadístiques. No estic dient que estigui en el correcte, només estic dient que tinc els meus dubtes. Aquest és el meu primer punt.
El segon punt és per què França? Crec que hi ha molts més judokas a França que en la resta d’Europa i Estats Units, karateka també, i hi ha més kendoka a França que en altres llocs. Crec que hi ha alguna cosa una mica especial en l’esperit francès que és consistent amb les arts marcials. Vaig donar una conferència a Japó com a part del 150 aniversari de l’amistat franc-japonesa. L’Ambaixada de França m’havia convidat a donar una conferència sobre budo i l’esperit francès. Li vaig donar la conferència en francès amb un intèrpret. Tal vegada hi ha alguna cosa en l’esperit francès, no sé, no puc detectar-ho. Sóc francès pel que és difícil per a mi saber-ho. Sé que, en general, els francesos són pendencieros, generalment pretensiosos i arrogants … . (riures). Però és cert! Et dic això perquè cada vegada que em trobo amb ells a l’estranger em molesta. Em fa vergonya, sobretot a Japó, on em fa vergonya dir que sóc francès. No respecten gens. Això els anima? És una mica ambigu. Tal vegada saben que són tan rebels que necessiten disciplina japonesa? Aquest va ser el meu cas. Jo era tan desordenat que realment necessitava un marc estricte. Tal vegada sigui la raó de perquè em vaig sentir atret per ell i el per què els francesos se senten atrets per les arts marcials japoneses. No ho sé. O bé és tot el contrari; són tan pendencieros, tan impulsiu que al final els ve a tomb. No ho sé.”