Les armes

El Tantō (短刀) , punyal de fusta.

El tantō és una arma curta de fil similar a un punyal. A primera vista es pot confondre amb una ‘petita katana’, però el seu disseny és diferent. Tot i que estèticament és idèntica, el disseny de la fulla, i la tsuka (mànec) són substancialment més senzills.

Generalment, per raons d’etiqueta es porta a l’obi (cinturó), tot i que certament se podria amagar amb relativa facilitat. Tot i ser una arma secundària del samurais era el wakizashi (versió més curta que la katana) o el kodachi (versió més curta que el tachi), alguns samurais preferien el Tanto per la facilitat del seu maneig i com a complement de les seves arts marcials cos a cos.

Com a objecte cerimonial es va estendre durant la nova era, substituint al wakizashi o el kodachi en el ritual del seppuku o harakiri (una cerimònia on el samurai se suïcidava amb l’objectiu de recuperar el seu honor després una deshonra).

 

Bokken, katana de fusta.

Un bokken (en japonès 木剣 literalment sabre de fusta) o bokutou (木刀 amb idèntic significat) és una espasa de fusta que imita la katana o sabre japonès. Sol estar fet de fusta de roure, i té una longitud d’entre 1,00 i 1,05 metres.

És més pesada i perillosa que la shinai però més lleugera que la katana de manera que serveix en l’entrenament com a grau intermedi abans de controlar l’arma de metall que serà encara més pesada.

S’utilitza en algunes arts marcials japoneses, com el Kendo, Iaido, Aikido, Kenjutsu, Jodo, etc.

 

, bastó d’uns 128 cm de llargada.

Els guerrers japonesos solien usar llances en la guerra, existia la possibilitat durant la batalla que es trenqués la punta d’aquestes o que anessin tallades. D’aquí neix la necessitat que en diferents escoles a més d’entrenar amb la llança, també es practiqués l’ús del bastó, de diferents mesures, ja que no es podia assegurar que porció de la llança tallarien en una batalla real. Un jo mesura aproximadament 1,276 de llarg i és de fusta, la longitud apropiada per a cada practicant ha de ser mesurada des del sòl fins a l’altura de la seva aixella . El Aiki-jo és un conjunt de tècniques de aikido , que utilitza amb el jo per il·lustrar els principis del aikido amb un arma. Com tota arma usada en Aikido, el jo ha de ser una extensió dels nostres braços i no un membre aliè al nostre cos. El jo es caracteritza per ser molt versàtil de moviments. Avui dia, el jo encara és utilitzat per algunes forces policials japoneses.